Neem vandaag nog contact:           0473977264           talectum@hotmail.com

Autisme-coaching

met expertise verstandelijke beperking

  • Begeleiding van jongeren en volwassenen met autisme (en verstandelijke beperking)

  • Begeleiden van gezinnen en ouders met kinderen met autisme

Interoceptie

Dit zijn alle signalen die je lichaam uit zendt om iets duidelijk te maken. Het gaat over dingen als : honger, dorst, pijn, naar toilet gaan, maar ook over onze emoties als verdriet, boosheid, agitatie enzoverder.
Zoals bij alle zintuigen kan ook bij 'interoceptie" over -en onderprikkeling voorkomen.

Bij overprikkeling wordt men continue overweldigt door alles wat er in hun lichaam gebeurt. Ze kunnen deze signalen ook niet altijd plaatsen of er betekenis aan geven.
Zo zijn dat kinderen die misschien altijd honger hebben en dus continue kunnen eten en drinken, of de vertering van voedsel als pijnlijk ervaren, die het letterlijk kunnen uitschreeuwen van de pijn als iemand hen zacht aanraakt,....

Bij onderprikkeling gebeurt het omgekeerde: ze worden deze signalen helemaal niet gewaar. Ze voelen niet wat er in hun lichaam gebeurt.
Het zijn die leerlingen die misschien weinig eten en drinken (omdat ze het niet voelen of die net heel veel eten en niet voelen dat ze genoeg hebben gegeten, die niet naar toilet gaan of ongelukjes hebben, die met letsels kunnen blijven rondlopen zonder dat ze ooit aangeven dat iets pijn doet, die geen idee hebben hoe ze zich voelen, enzoverder.

In onderstaand filmpje vind je een mooie - weliswaar Engelse -visalisatie. Zeker de moeite!

https://www.youtube.com/watch?v=A0zbCiakjaA&t=189s