Neem vandaag nog contact:           0473977264           talectum@hotmail.com

Autisme-coaching

met expertise verstandelijke beperking

  • Begeleiding van jongeren en volwassenen met autisme (en verstandelijke beperking)

  • Begeleiden van gezinnen en ouders met kinderen met autisme

De 7 waarden van Talectum

Talectum staat voor 7 belangrijke waarden die in élke begeleiding naar voren komen. Deze 7 waarden zijn zowel het innerlijk kompas van Talectum als van mijn persoonlijkheid. Deze waarden vormen de basis waarop ik begeleiding bied en waarop ik mijn persoonlijke leven leid. Ze zijn gewoon 'ik'.

 

Achter elke waarde schuilt een persoonlijk verhaal uit mijn kindertijd. Veelal hebben ze te maken met de obstakels die ik zelf heb overwonnen. Deze obstakels maakten me duidelijk wat IK belangrijk vind in het leven. Sinds ik meer helderheid heb rond deze waarden zet ik deze NOG bewuster in, zowel privé als in de praktijk.

 

1. Liefde en verbinding

Door eigen coachings-trajecten heb ik het belang van liefde en verbinding leren appreciëren. In de eerste plaats verbinding maken vanuit liefde met mezelf. Op die manier sta ik veel krachtiger in het leven en neemt de kwaliteit van een begeleiding sterk toe. Vanuit verbinding met mezelf maak ik verbinding uit liefde met de cliënt. Uiteraard geen romantische liefde ; maar een heel sterke, zorgzame en onvoorwaardelijke waardering met een focus op talenten en de fijne momenten van het leven. Door als coach zélf de verbinding aan te gaan, ben ik een voorbeeld voor cliënten die nog volop aan het groeien zijn. Mijn inziens: als je als coach niet je eigen waarden nastreeft, dan komt het ook niet écht over op de cliënt.
Persoonlijk helpt yoga mij enorm om te verbinden met mezelf. Hierdoor kom ik dichter bij mijn intuïtie en durf ik keuzes te maken vanuit mijn 'echte ik', los van de mening van anderen.
Mijn missie is dan ook om mijn cliënten aan te moedigen om OOK te verbinden met zichzelf vanuit liefde. Talectum beschouwt elke cliënt als een authentiek individu, los van een diagnose. We zoeken samen naar wat JIJ écht wil en naar mogelijkheden om deze wensen te verwezenlijken.

 

 

2. Authenticiteit (= cliëntgericht werken)

Authenticiteit wil zeggen dat je trouw bent aan je eigen persoonlijkheid. iedereen is uniek. Ook jij als cliënt van Talectum! Dit is één van de belangrijkste waarden van Talectum. Een diagnose geeft richting aan de manier van aanpak en maakt duidelijk wat jou zou kunnen helpen (al blijft dat voor iedereen anders.). Alleen ben jij gewoon 'jij'. Je bent NIET je diagnose, je hébt een diagnose. Je bent een uniek individu met jouw unieke talenten die we kunnen inzetten om de moeilijke situaties te overwinnen.
Het kan zijn dat je helemaal nog niet goed wie JIJ écht bent, wat jouw talenten zijn of waar jij echt voor staat. Binnen Talectum gaan we daarom samen ontdekken wie jij bent en maken we elke sessie de ruimte hiervoor.

Als coach heb ik ook een hele weg afgelegd om te ontdekken wie ik ben als persoon én als professional. Het was een hobbelige weg: met successen én obstakels. Ik leerde om ballast uit mijn rugzak te gooien en om enkel datgene mee te nemen dat me helpt om krachtig in het leven te staan, samen met de mensen om me heen die mij aanvaarden zoals ik ben.

Ik wens jou als persoon (met diagnose) hetzelfde toe, dat jij jezelf mag ontdekken en je eigen pad mag bewandelen opdat jij krachtig in het leven kan staan. Want dat ben je gewoonweg waard!

 

3. Kwaliteit

Talectum staat voor kwaliteit, zowel inhoudelijk als de manier waarop een begeleiding wordt gedaan. Ik vind het belangrijk om de tijd te nemen voor een sessie en om ervoor te zorgen dat jij na een sessie aan de slag kunt met concrete handvaten. Een sessie wordt met de nodige zorg voorbereid. 

Daarnaast volgt Talectum regelmatige vormingen/opleidingen om kennis én ervaring bij te schaven opdat cliënten de best mogelijke , warme zorg kunnen ontvangen.
Door kwaliteit na te streven, worden cliënten NIET 'aan de lopende band' gezien binnen Talectum. Tussen elke sessie is er voldoende tijd voorzien om de ene sessie te kunnen afronden alvorens aan de volgende te beginnen. Hierdoor zijn het aantal plaatsen binnen de praktijk beperkt.


4. welzijn

Zowel het welzijn van cliënten als van mezelf als coach staat centraal. Door goed voor mezelf te zorgen, kan ik kwaliteit leveren binnen de begeleidingen. Voor mezelf betekent dat: voldoende eten, drinken, slapen en ontspannen. Ik zorg ervoor dat ik dagelijks yoga doe, een wandeling maak met de hond en bewaak sterk mijn eigen grenzen. Opnieuw wil ik hier als voorbeeld dienen voor cliënten. 

Binnen begeleidingen gaan we samen op zoek hoe JIJ kan instaan voor JOUW WELZIJN. Wat vind jij belangrijk voor jouw welzijn en hoe kan jij dat realiseren in kleine, haalbare, concrete stappen? Welzijn is een brede term: fysiek, emotioneel en mentaal welzijn. Voor iedereen betekent het wat anders.

Daarnaast biedt Talectum de nodige voorspelbaarheid, duidelijkheid en visualisatie binnen de begeleidingen, gezien dit het gevoel van veiligheid en vertrouwen verhoogt en dus ook het welzijn verbetert. Wanneer een gevoel van veiligheid en vertrouwen wordt geïnstalleerd binnen de begeleiding, wordt er ruimte gemaakt om te kunnen leren (vanuit stress kan immers NIET geleerd worden).

 

5. gelijkwaardigheid

Gelijkwaardigheid betekent dat iedereen dezelfde rechten (en plichten) heeft en dat iedereen dezelfde kansen krijgt. Je kan het woord opsplitsen in 'gelijk' en 'waardig'.  Als je iets 'waardig' vindt, wil dat zeggen dat je datgene of diegene 'belangrijk' of 'dierbaar' vindt. Andere woorden voor 'gelijk' zijn 'hetzelfde', 'identiek', 'overeenkomstig'.  Dus  iemand is 'even belangrijk' als de ander.

Binnen Talectum is elke cliënt even belangrijk als elke andere persoon op deze wereld. Bovendien beschouw ik mezelf gelijkwaardig aan cliënten. We zijn allemaal mensen, zowel jij als ik. We hebben elk onze eigen talenten en onze moeilijke momenten.
Ik ben gewoon 'mens' als coach en deel bijvoorbeeld regelmatig stukjes van mijn eigen verhaal. Ik voel dat dit enorm bijdraagt aan verschillende waarden binnen de praktijk (gelijkwaardigheid, authenticiteit, kwaliteit, verbinding, welzijn).
Als coach komt het al eens voor dat ik mezelf onbewust kleiner maak dan andere coaches die ik bewonder. Maar dan moet ik mijn interne criticus (die me enkel wil beschermen trouwens) even tot de orde roepen en mezelf weer als gelijkwaardig zien ten opzichte van deze personen.
Ik merk dat cliënten zichzelf regelmatig klein(er) maken dan anderen en soms zelfs omwille van een diagnose. Alleen is het belangrijk om dit te beseffen en dan te kiezen voor een helpende mindset die jou weer in je kracht zet, zodat jij je opnieuw gelijkwaardig voelt ! Talectum kan jou hierin de nodige handvaten geven om dit zélf te kunnen.

 

 

6. persoonlijke ontwikkeling

Jouw persoonlijke ontwikkeling staat me heel nauw aan het hart. Het is mijn missie om jou te laten groeien zoals jij dat graag wenst, zodat jouw welzijn en jouw levenskwaliteit sterk toeneemt.Talecum gaat samen met jou op zoek hoe jij jouw persoonlijke groei kan verwezenlijken. Ik bied jou concrete handvaten om zelf aan de slag te gaan en hierdoor succeservaring op te doen. Jij bouwt aan je eigen zelfvertrouwen, waardoor jij vanuit jouw kracht jouw gewenste leven kan leiden.

Als persoon en professional heb ik zelf een hele weg afgelegd. Vanuit een klein, bang, onzeker, klein meisje groeide ik uit tot een volwassen, krachtige vrouw met een levensmissie, die haar eigen dromen verwezenlijkt. En dat is zeker ook voor jou weggelegd!

Om mijn eigen persoonlijke groei te blijven nastreven volg ik zowel privé als professioneel de nodige coachingstrajecten. Zo blijf ik mezelf aanmoedigen om de beste versie van mezelf te worden om jou vanuit mijn meest krachtige ik de best mogelijke zorg te kunnen bieden.


7. Doorzetten

Dorzetten is nodig om alle bovenstaande waarden te kunnen bereiken (zowel voor mezelf als voor jou!). Ik wens elke persoon op deze wereld toe dat hij/zij vanuit liefde, verbinding, gelijkwaardigheid en vanuit zijn/haar authentieke persoonlijkheid zijn/haar gewenste leven kan leiden, waardoor levenskwaliteit en welzijn toeneemt en persoonlijke groei tot stand komt.
Er is heel veel moed nodig om persoonlijke groei na te streven en om de tijd te nemen om op zoek te gaan naar je ware persoonlijkheid. Het vraagt veel doorzettingsvermogen om telkens opnieuw te kiezen voor jezelf.
Ik geloof erin dat elke cliënt die zich aanmeldt bij Talectum over heel wat moed en doorzettingsvermogen beschikt. Heel vaak hebben ze al een hele lang afgelegd, al heel wat zelf geprobeerd. En dan komen ze tot het moedige besef dat ze hulp nodig hebben en het niet meer alleen kunnen. Wat een kracht bezit je dan al! En deze kracht en moed zullen we zeker inzetten om stapje voor stapje jouw wensen en dromen te verwezenlijken. Want ja, jij kan dat!